Presentatie, Techniek

Een beamerpresentatie online weergeven, zo werkt dat

In veel kerken zijn beamerpresentaties niet meer weg te denken. Waar we vroeger met een stapel boeken naar de kerk gingen, worden tegenwoordig de liturgie, liederen, bijbellezingen en de presentatie van de voorganger op beamers en tv-schermen weergegeven. Met een pakket als KerkBeamer is het eenvoudig om deze presentaties voor te bereiden en weer te geven op de beamers in de kerk. Maar hoe zorg je er bij online kerkdiensten voor dat de presentatie ook online zichtbaar is?

Presentatie-computer koppelen aan de videomixer
We schreven al dat de videomixer het hart van de installatie is. De videomixer zorgt ervoor dat de camera’s en de presentatie-computer online weergegeven kunnen worden. De eerste stap om je beamerpresentatie weer te geven op KerkTV is dan ook het koppelen van de presentatie-computer aan de videomixer. Dit doe je bijvoorkeur met twee kabels, vanuit de presentatie-computer naar de videomixer.

Waarom twee kabels? Met twee kabels kun je de presentatie via de videomixer weergeven op KerkTV en op de beamer. Met één kabel zul je de beamer direct aan de presentatie-computer moeten koppelen, waardoor je bijvoorbeeld geen beelden vanaf de camera meer kunt weergeven op de beamer.
De twee kabels zijn ervoor dat je over de ene kabel het beeld stuurt zoals dat naar de beamer gaat en over de andere kabel een aangepaste weergave voor op kerkTV om bijvoorbeeld teksten over camerabeelden te kunnen leggen.

Ideale koppeling, met 2 HDMI-kabels vanaf de presentatie-computer naar de videomixer

Videomixer koppelen aan KerkTV
Zodra je gekoppeld hebt aan de videomixer komen de beelden van de presentatie binnen op de videomixer. De volgende stap is het koppelen van de videomixer aan KerkTV. Dit doe je met een kastje, een zogeheten video-/audio-encoder. De koppeling leg je door middel van een HDMI-kabel. De encoder dient gekoppeld te zijn aan een internetverbinding en zorgt ervoor dat de presentatiebeelden (en beelden van de camera’s) worden weergegeven op een KerkTV-pagina van bijvoorbeeld Kerkdienstgemist. Dit vraagt om een eenmalige instelling in de encoder. Een veelgebruikte encoder is de Streamit Maven.

Koppel de videomixer aan de video-/audio-encoder

Bekijk hier de instellingen voor de Streamit Maven video-/audio-encoder

Online uitzenden via KerkTV
Om online te kunnen uitzenden is een KerkTV abonnement nodig van bijvoorbeeld Kerkdienstgemist of Kerkomroep. Deze partijen leveren alle benodigdheden voor het weergeven van digitale kerkdiensten. Je leest hier meer over KerkTV.


Bijpassende artikelen