Een videomixer, ook wel video switcher genoemd, koppelt ingangen (bronnen) en uitgangen aan elkaar en zorgt ervoor dat je kunt wisselen tussen beelden. Bij online uitzendingen zijn de ingangen bijvoorbeeld de camera’s en de presentatie-computer. De videomixer zorgt ervoor dat je de verschillende beelden van deze bronnen kunt weergeven uit de uitgangen, zoals de beamers en KerkTV. Hierdoor is de videomixer van essentieel belang in de technische installatie om kerkdiensten online te kunnen uitzenden.
Wat kun je met een videomixer?
Naast dat een videomixer verschillenden bronnen aan elkaar koppelt gebruik je hem ook om te wisselen tussen de verschillende beelden.
Bij het uitzenden wil je kunnen wisselen tussen verschillende beelden. Bijvoorbeeld van de verschillende camera’s, maar je wilt ook de presentatie in beeld kunnen zetten of een combinatie van beelden en de presentatie. Via de videomixer kun je dit doen. Achter elke knop kun je een preset instellen. Bijvoorbeeld: camera 1, ingezoomd op de voorganger, camera 2, beeld van de gemeente, camera 2, ingezoomd op de band, presentatie-computer, presentatie, etc. Door de knoppen te gebruiken wissel je zonder dat je handmatig iets hoeft te doen. Wil je de camera’s handmatig bedienen? Ook dat kan met een joystick of knoppen. Dit verschilt per mixer.
In een videomixer heb je ook de mogelijkheid om verschillende beelden met elkaar te mixen. Zo zou je bijvoorbeeld de presentatie in beeld kunnen weergeven, met in het klein een camerabeeld. Dit heet picture-in-picture. Hiervoor heb je wel voldoende uitgangen nodig, zie de alinea verderop in dit artikel. Deze extra beeldopties zijn handig om te hebben op een videomixer:
- Green-screen (Chroma key)
Voor een minder statisch beeld in de uitzending kan het mooi zijn om teksten van de te zingen liederen over het camerabeeld heen te leggen. In de videomixer stel je een kleur in die weggefilterd wordt, zodat op de plekken waar die kleur zit het camerabeeld zichtbaar is. Meestal wordt hiervoor de kleur groen gebruikt, vandaar de naam green-screen. - Picture in picture
Naast de mogelijkheid om twee bronnen over elkaar heen te leggen kun je bronnen ook tegelijkertijd laten zien. In de videomixer stel je in hoe je dit wilt. Of je beide bronnen op allebei een helft van het scherm wilt weergeven of bijvoorbeeld één bron in één van de hoeken. - Overgang
Met de videomixer bepaal je ook op welke manier het ene beeld overgaat in het andere, dit kan met een harde overgang (cut), een fade of op tal van andere manieren. Dit is afhankelijk van het type mixer dat gebruikt wordt.
Welke videomixer moet je kiezen?
Er zijn veel verschillende videomixers verkrijgbaar, in verschillende prijsklassen. Welke je nodig hebt hangt af van je wensen en apparatuur. Heb je meerdere ingangen? Dan heb je een videomixer nodig die dat aankan. En welke wensen heb je met betrekking tot de aansturing? Wil je naast de normale weergave ook picture-in-picture weergeven? Al deze afwegingen zijn van belang in de keuze. Hieronder vind je een aantal belangrijke afwegingen.
- Aantal ingangen
Het minimale aantal ingangen dat je nodig hebt is twee (anders valt er niks te mixen). Hiermee kan je dus één camera en één presentatie-computer binnenhalen. Idealiter heb je meer ingangen: voor het aantal camera’s en twee ingangen voor de presentatie-computer, zodat je ook een functie als green-screen kunt gebruiken. - Aantal uitgangen
Er is minimaal één uitgang nodig die gebruikt wordt voor het uitzenden naar KerkTV. Vaak wil je ook een uitgang die naar de beamer gaat. Hiermee zorg je ervoor dat op de beamer ook andere bronnen getoond kunnen worden dan de presentatie-computer, zoals live beelden van de camera’s.
Bij uitgebreide videomixers heb je nog meer uitgangen. Hiermee heb je de mogelijkheid om naar verschillende schermen in de kerk andere beelden te sturen. Bij een kerk waar de voorganger op bepaalde plekken slecht te zien is kan je bijvoorbeeld tv-schermen ophangen. Op die schermen kun je dan een camerabeeld met de voorganger weergeven, eventueel gecombineerd met de presentatie. Op de hoofdschermen, voorin de kerk, is dat niet nodig en is de volledige beamerpresentatie zichtbaar. - Multiview
Met een multiview uitgang krijg je een scherm waarop alle bronnen zijn weergegeven. Dit is de preview om te bepalen wat als volgende naar de uitzending gaat. - Wil je gebruik maken van de hiervoor genoemde, green-screen, picture-in-picture en overgangen?
Deze opties zijn niet op alle videomixers beschikbaar. Maak voor jezelf een keuze in wat je wilt en ga dan op zoek naar de juiste mixer.
Laat je door een professionele partij als Schaapsound of Backstage AV informeren over de beste keuze voor jouw kerk. Een videomixer varieert in prijs van € 500,- tot enkele duizenden euro’s. Een flinke investering dus, waarbij je zeker wilt weten dat je het juiste aanschaft. Voor nu en in de toekomst.
Bijpassende artikelen