In de kerk hangen één of meerdere camera’s die de kerkdienst registreren. Deze belden worden live uitgezonden via KerkTV, waardoor de bezoeker elke beweging ziet. Hoe zorg je ervoor dat je een soepele uitzending maakt?
Maak gebruik van presets
In dit artikel schreven we al over presets en hoe je ze instelt. Presets zijn vooraf ingestelde camerapunten, die met één druk op de knop van het bedieningspaneel kunt instellen als live beeld. Doordat dit beeld al goed is uitgelijnd en ingezoomd oef je niet meer handmatig te bewegen. Dat geeft een stabiel beeld, wat prettig is om naar te kijken. Hoe meer presets, hoe beter. Bedenk bijvoorbeeld van te voren welke onderdelen van een dienst je hebt en wat je dan in beeld wilt hebben. Bijvoorbeeld:
- De voorganger is in beeld tijdens o.a. de zegen, het gebed en de preek. Zoom in op de voorganger en zet hem of haar in het midden van het beeld. Zoom niet te ver in, zodat je ook nog iets van de omgeving blijft zien. Dat is prettig om voor langere tijd naar te kijken.
- Er wordt door iemand uit de bijbel gelezen achter een kansel. Zoom, net als bij de voorganger, in op degene achter de kansel, maar wel zo dat van hem of haar niet alleen het hoofd in beeld is, maar ook een gedeelte van de omgeving.
- Er wordt door de gemeente gezongen of er wordt muziek afgespeeld. Er zijn niet veel mensen die graag zingend in beeld willen. Zorg er daarom voor dat je een uitgezoomd beeld hebt tijdens een lied. Als er achterin de kerk een camera hangt dan kun je deze zo ver mogelijk uitzoomen, zodat de gemeente zichtbaar is, zonder dat gezichten herkenbaar in beeld zijn. In deze vorm kun je ook gemakkelijk een lied er overheen laten lopen via een green-screen functie. Eventueel kun je er ook voor kiezen om het orgel vast in beeld te zetten tijdens het zingen. Voor de online kijker is er dan wel wat minder te zien, waardoor de aandacht misschien sneller afgeleid is.
- De band speelt een muzikaal intermezzo en/of begeleidt de kerk. Zoom in op de band, zodat alle bandleden zichtbaar zijn en laat dit beeld staan. Wordt er ook nog gezongen, dan kun je twee presets instellen, waarmee je nog kunt afwisselen tussen twee beelden.
Zo zijn er vast nog meer momenten te bedenken waar je een bepaalde preset kunt gebruiken. Het grote voordeel is dat je snel een goed beeld hebt, zonder dat je teveel bezig hoeft te zijn met de camera’s. Wil je echter meer vrijheid, gebruik dan de handmatige bediening.
Handmatige bediening
Je kunt de camera’s naast presets ook handmatig bedienen. Of met een preset spelen. Zo zou je tijdens een lied, waarbij de band speelt en de gemeente zingt, uit kunnen zoomen vanaf de band, naar een totaal overzicht van de gemeente. Hierdoor ontstaat meer dynamiek in de uitzending. Het geheel oogt natuurlijker. Doordat dit altijd direct zichtbaar is voor online kijkers zijn er enkele zaken om rekening mee te houden:
- Bedien de camera rustig. Te snel van links naar rechts bewegen of in- en uitzoomen oogt erg onrustig en rommelig. Zoom langzaam uit en beweeg langzaam van links naar rechts of andersom.
- Oefen van te voren en bekijk de mogelijkheden. Ga vooraf na welke zoom-mogelijkheden de camera heeft en welke hoeken je in beeld hebt. Bepaal alvast wat mooie shots zijn, schrijf deze op en koppel ze eventueel aan verschillende onderdelen in de dienst.
- Gebruik twee camera’s. Met 1 camera zie je alle bewegingen. Als je meerdere camera’s gebruikt kunt je één camera live zetten, terwijl je de andere in een bepaalde positie brengt. Schakel daarna over. Het beeld staat direct goed.
Hoe je de camera’s bedient hangt af van het aantal mensen in het mediahok ten tijde van de dienst en de kennis van de leden. Als je de presentatie en de camera’s moet bedienen dan ben je daar erg druk mee en zul je sneller fouten maken. Het gebruik van presets is dan aan te raden. Ben je met meerdere mensen, dan kan 1 iemand zich bezig houden met de camera’s en zijn er meer mogelijkheden.
Bijpassende artikelen