Uitzending

Hoe breng je een bijbeltekst mooi en leesbaar in beeld?

Het mooie aan online kerkdiensten is dat iedereen mee kan lezen met bijbelteksten. Mits je dit op een goede manier in beeld brengt natuurlijk. En daar gaat het nog wel eens mis. In dit artikel vertellen wat je niet moet doen, maar vooral ook hoe het wel moet.

Zo moet het niet
De grootste ergernissen over online kerkdiensten gaan over onleesbare teksten. Ze zijn te klein, vallen weg tegen de achtergrond of er is een verkeerde kleur gebruikt, waardoor het contrast te laag is. Zeker bij langere stukken tekst, zoals bijbelteksten, zie je dit gebeuren. Dit moet je absoluut niet doen:

  1. Tekst over de voorlezer/voorganger zetten. Naast dat het onleesbaar wordt doe je de voorlezer/voorganger daarmee te kort. Het leidt af van het voorlezen.
  2. Te weinig contrast gebruiken tussen de tekst en achtergrond. Dit kan bijvoorbeeld tekst op een te kleurrijke achtergrond zijn of een lichte tekst op een lichte achtergrond.
  3. Te klein lettertype gebruiken. Waar de één naar een computer zit te kijken zit een ander op 4 meter afstand van een TV te kijken. Te kleine teksten worden als snel een brei aan letters en daardoor onleesbaar.
Manieren waarop je bijbelteksten wel en niet in beeld moet brengen

Hoe moet het wel?
Zoals te zien is in de afbeelding; je ziet al vrij snel wat wel en niet leesbaar is. Links bovenin oogt vreemd, maar de test onderaan is ook echt niet meer te lezen. De afbeelding eronder is te druk. Als je ernaar kijkt dan wordt je teveel afgeleid en weet je niet meer waar je op moet focussen. Gebruik liever de oplossingen zoals je ze aan de rechterkant van de afbeelding ziet.

  1. Zet de tekst naast de voorlezer/voorganger. Dit is natuurlijk afhankelijk van je achtergrond, maar als dat een rustige achtergrond is dan kun je een mooi beeld creëren, waarbij de tekst goed te lezen is, maar ook de voorlezer/voorganger goed te zien is.
  2. Zorg ervoor dat je een camerabeeld of afbeelding vervaagt, door er een half transparante laag overheen te leggen. Op deze manier heb je alsnog een prettig beeld om naar te kijken (wit is ook zo wit), maar de focus ligt op de tekst, die daardoor goed te volgen is.
  3. Gebruik goede kleur verschillen. Heb je een lichtere achtergrond, gebruik dan donkere teksten. Voor slechtzienden, dyslectische mensen is een tekst zonder voldoende contrast al snel slecht te lezen. Ook een ouder of slecht ingesteld beeldscherm kan al snel voor minder contrast zorgen dan jij misschien ziet op jouw beeldscherm. Houd hier rekening mee. Liever iets teveel contrast dan te weinig.
  4. Maak de teksten niet te klein. Grotere teksten ogen misschien lomp (dus ga ook zeker niet te groot), maar te kleine teksten lopen al snel dicht en worden daardoor onleesbaar. Test een goed leesbare grootte en vraag ook om feedback van kijkers.