Communicatie

Hoe ga je om met mensen die geen kerklid zijn?

Ten tijde van corona zijn online kerkdiensten enorm toegenomen en wat blijkt; ook mensen die geen lid zijn van een kerk zijn meer gaan kijken dan voorheen. Je online kerkdiensten zijn dus niet alleen voor kerkleden. Naast ‘vreemden’ zijn er ook familieleden die het leuk vinden om soms eens in een kerk van een broer of zus mee te kijken. Ook dat zijn mensen van buitenaf.

Afgeschermd of niet?
Of iemand online mee kan kijken hangt als eerst af van de beschikbaarheid van de online uitzendingen. Zijn deze openbaar te kijken via bijvoorbeeld Kerkdienstgemist of de kerkwebsite? Of staan ze op een afgesloten pagina op intranet? In het eerste geval is er geen probleem. In het tweede geval kunnen mensen van buitenaf niet meekijken. Dit kan een bewuste keuze zijn vanuit privacy, maar wees je er dan van bewust dat alleen kerkleden mee kunnen kijken.

Online uitzendingen communiceren
Zijn kerkdiensten openbaar te bekijken? Dan kun je je online kerkdiensten aankondigen. Zet op je website bijvoorbeeld een ‘uitzendschema’, met de link naar de webpagina met uitzendingen erbij. Uiteraard kun je elke uitzending ook aankondigen via sociale media. Vermeld wanneer de dienst start, wat het thema is en wie de voorganger is. Dan kunnen mensen een inschatting maken of ze willen kijken of niet.


Bijpassende artikelen