Communicatie

Hoe kun je kerkleden helpen die moeite hebben met online techniek?

Niet iedereen is even handig met internet. Hoewel KerkTV erg eenvoudig werkt zijn er altijd mensen die er moeite mee hebben. Dit zijn vaak oudere mensen die graag een kerkdienst willen volgen, maar ook snel onzeker zijn over alles wat online gebeurd. Het is belangrijk dat deze mensen gerustgesteld worden en dat ze het idee hebben dat er geholpen wordt.

In de tijd van corona is het lastig om bij mensen langs te gaan. Dat zou namelijk de makkelijkste optie zijn. Dan kun je zelf even het geluid van de computer aanzetten of de webpagina als snelkoppeling op het bureaublad zetten. Enkele tips om toch te kunnen helpen:

  • Bel iemand op. Als iemand een e-mail stuurt met wat vragen, zorg dan dat je opbelt en kijk of je wellicht aan de telefoon uit kan leggen wat er moet gebeuren om een probleem op te lossen. Dit werkt vaak beter dan een uitgebreide e-mail terug sturen.
  • Installeer een tool als Teamviewer, Skype of Zoom. Hoewel dit een lastig is voor iemand die moeite heeft met digitale technieken, zou je het kunnen proberen. Geef via de telefoon on eenvoudige taal aan wat iemand moet doen. Met Teamviewer kun je op afstand in iemands computer. Via Skype of Zoom kan met het scherm delen en kun je zo meekijken en eventueel ook de besturing overnemen.
  • Maak een handig stappenplan. Heeft iemand een specifiek probleem of lukt het niet om stappen te onthouden? Maak dan een eenvoudig stappenplan, waarin stap voor stap wordt uitgelegd wat er gedaan moet worden om bijvoorbeeld KerkTV te starten. Zo eenvoudig als: start de computer op, log in met uw wachtwoord, open Internet Explorer op het bureaublad door dubbel te klikken op het icoontje, etc. etc. Voorzie de stappen eventueel van afbeeldingen. Stuur deze per e-mail op of print hem uit en doe hem even door de brievenbus.
  • Vraag iemand om langs te gaan die vaker langsgaat. Veel mensen hebben ten tijde van corona één iemand die af en toe langskomt of er zijn verplegers/thuiszorgmedewerkers die bij de mensen op de kamer en thuis komen. Wellicht kun je zo iemand benaderen en vragen om te helpen.

Bijpassende artikelen

Nog geen reacties

Praat mee over dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.