Algemeen

Kerkdiensten vanaf 1 juli: in de kerk en kijkend naar KerkTV

Vanaf 1 juli 2020 zijn fysieke kerkdiensten weer toegestaan. Mits er 1,5 meter afstand gehouden kan worden natuurlijk. Dit betekent dat een deel van de kerkleden weer naar de kerk kunnen komen. Maar dit betekent ook dat een (groot) deel van de kerkleden alsnog thuis meekijkt. Wat betekent dit voor kerken?

Verschuiving in het volgen van kerkdiensten
Tot maart 2020 was het heel gewoon dat de meeste kerkleden naar de kerk kwamen. Een relatief kleine groep keek thuis via KerkTV mee. Voor zieken, ouderen en mensen met kleine kinderen was KerkTV al een uitkomst. Het coronavirus heeft gezorgd voor een plotselinge verschuiving. Ineens gingen de meeste kerkleden thuis meekijken via KerkTV en zaten alleen de hoognodige mensen in de kerk, om de dienst vorm te geven. De regels vanaf 1 juli zorgen voor een nieuwe verschuiving: een gedeelte gaat in de kerk zitten, een groot gedeelte blijft thuis meekijken. En het zou zo maar eens kunnen dat dit een situatie is die lange tijd aanhoudt. Men is gewend aan deze manier van kerkdiensten volgen.

Verschuiving in het volgen van kerkdiensten in de kerk en via KerkTV

Verschuiving in het weergeven van presentaties
Bovengenoemde verschuiving heeft ook de rol van het mediateam in de kerk veranderd. Waar voorheen de beamer in de kerk er goed uit moest zien en KerkTV grotendeels bestond uit live beelden, verschoof alles volledig naar KerkTV. Veel kerken zijn hard aan het werk gegaan om de presentatie ook online beschikbaar te maken. Vaak ten nadele van de presentatie in de kerk. “Als het er online maar goed uitziet, die paar mensen die in de kerk zitten moeten een mindere presentatie maar voor lief nemen”. Dat was op zich prima, tot 1 juli. Dan zitten er meer mensen in de kerk, dus moet de beamerpresentatie goed zijn. Maar er kijken evenveel, zo niet meer mensen online mee. Dus ook die weergave moet in orde zijn.

Mediateams werken er hard aan om hun presentaties en uitzendingen geschikt te maken voor beide groepen. Met de juiste camera’s, een goede videomixer en een dagje goed testen, is veel mogelijk en kun je verschillende camerabeelden, in combinatie met de beamerpresentatie naar KerkTV sturen, terwijl de presentatie in de kerk blijft zoals je hem bedacht had.

KerkBeamer Camerabediening & KerkTV
Vanuit KerkBeamer werken we momenteel ook aan een aantal opties die mediateams moeten helpen om hun presentaties geschikt te maken voor in de kerk en KerkTV. Op deze pagina lees je daar meer over.

In de kerk omgaan met anderhalve meter
Hoewel we ons op deze website voornamelijk richten op online kerkdiensten willen we ook de fysieke kerkdiensten niet vergeten. Ook daar vinden grote veranderingen plaats. Hoe zorg je ervoor dat er niet teveel mensen naar de kerk komen, waar plaats je ze en hoe voorzie je ze van de juiste informatie? De website coronapreventiekerken.nl geeft daar handige tips voor, zoals een gratis presentielijst, maar je besteld er ook stoelstickers, halborden, hesjes en meer.