Media over online kerkdiensten

Vanuit de media is aandacht voor de manier waarop kerken omgaan met de coronacrisis en het uitzenden van online kerkdiensten. Op deze pagina hebben wij enkele interessante artikelen verzameld.


Kerkdienst via livestream en vlogs: ‘Persoonlijk contact is nooit digitaal te vervangen’

De coronacrisis lijkt de leegloop van de kerk te hebben versneld. Veel kerkgangers zijn na de eerste golf niet teruggekeerd in de bankjes. Toch vinden pastoors ruimte voor optimisme: ,,We zijn heel innovatief geworden.”

Algemeen Dagblad, 4 oktober 2020 | Bekijk dit artikel op ad.nl


Durf klein te denken nu gewone kerkdienst er niet inzit

Kerkelijke gemeenten lijken ineens gemarginaliseerd. De crisis dwingt om niet groot, maar klein te denken. Laten kerkenraden inzetten op de kleine kernen, ten dienste van het grote geheel.

RD, 2 oktober 2020 | Bekijk dit artikel op rd.nl


Online vespers, bijbelkringen en meditaties: kerken maken een digitale inhaalslag

Ook al kleeft er een heel rijtje stevige nadelen aan, voorgangers van Nederlandse kerken vinden dat de online vieringen, die met het uitbreken van de coronacrisis gemeengoed geworden zijn, die kerken tal van kansen biedt. De online vieringen hebben bovendien voor allerlei vernieuwing gezorgd.

Trouw, 21 september 2020 | Bekijk dit artikel op trouw.nl


Welbeschouwd: Niet naar de kerk

We werken nu een half jaar met online kerkdiensten. Deskundigen verwachten dat het tot medio 2021 kan duren voor de kerk weer beter gevuld kan worden. Hoe zal dat zijn straks? Gaan we dan weer gewoon naar de kerk? Naar onze eigen kerk? Of wordt de regel thuisblijven en meeluisteren of -kijken?

RD, 14 september 2020 | Bekijk dit artikel op rd.nl


Kerken leger dan voor de coronacrisis

In veel kerken is het op zondag leger dan voor de coronacrisis, meldt de NOS. Op 1 juni mochten kerken na twee maanden weer beperkt open met maximaal dertig bezoekers, een maand later ging dat aantal naar maximaal honderd. Maar in veel kerken worden deze aantallen niet gehaald.

EO Visie, 8 september 2020 | Bekijk dit artikel op visie.eo.nl


Zingen in de kerk: onder welke voorwaarden mag het weer?

De werkgroep ‘Zingen in de kerk’ publiceerde op 1 juli een advies over zingen en ventilatie en geeft hierin ook aanwijzingen voor een verantwoorde wijze van zingen in kerkgebouwen. Onder welke voorwaarden mogen we weer samen zingen tijdens de kerkdienst?

EO Visie, 2 juli 2020 | Bekijk dit artikel op visie.eo.nl


Kerken, ga vooral door met online vieren

Wie de inderhaast opgetuigde protocollen erop naslaat, zou het zich zomaar kunnen afvragen: zijn er eigenlijk wel mensen die zin hebben om komende zondag weer naar de kerk te gaan? Het mag weer, in groepen van maximaal dertig.

Trouw, 4 juni 2020 | Bekijk dit artikel op trouw.nl


Naar de kerk in tijden van corona: dit zijn de maatregelen

De regels voor kerkdiensten en bijeenkomsten zijn sinds 1 juni 2020 aangepast. Bijeenkomsten zijn weer mogelijk, maar niet met meer dan 30 personen. Hoe ziet een kerkdienst er nu uit? En wat verandert er allemaal?

Plusonline, 4 juni 2020 | Bekijk dit artikel op plusonline.nl


Digitale vieringen trekken mensen weer de kerk in

“Veel kerken melden dat hun digitale viering meer kijkers trekt dan er voor de coronacrisis in de kerk zaten.” De online kerkdiensten die sinds het uitbreken van de coronacrisis door veel kerken elke zondag worden uitgezonden zijn populair. Het aantal kijkers en luisteraars ligt vaak een stuk hoger dan het aantal kerkgangers in normale tijden.

Trouw, 30 mei 2020 | Bekijk dit artikel op trouw.nl


‘Naar online kerkdiensten wordt meer gekeken dan normaal mensen in de kerk zitten, dit biedt kansen’

Wanneer en hoe de kerken weer opstarten, daarover vergaderen de bisschoppen nog. De videomissen bevallen emeritus priester Peter de Rooij (73) best goed, want er kijken zelfs meer mensen dan er gewoonlijk in de kerken zitten. “Ik hoop natuurlijk wel dat de mensen straks weer terugkomen.”

Algemeen Dagblad, 12 mei 2020 | Bekijk dit artikel op ad.nl


Ds. Arie van der Veer: ‘De online kerkdiensten bevallen mij wel’

Ik moet jullie eerlijk bekennen dat de online kerkdiensten mij best goed bevallen. Wat ik wel echt mis, is het samen zingen. Het lijkt erop dat de samenzang in de komende maanden de grote hindernis in de kerk gaat worden.

EO Visie, 12 mei 2020 | Bekijk dit artikel op visie.eo.nl


Kerken positief over toekomst online vieringen

Een merendeel van de kerken blijft online kerkdiensten aanbieden na de coronacrisis. Dat blijkt uit het zondag in het KRO-NCRV radioprogramma ‘Zin in Weekend’ gepresenteerde onderzoek van mediawetenschapper Eric van den Berg onder 546 kerkelijke vrijwilligers en professionals.

Katholiek.nl, 11 mei 2020 | Bekijk dit artikel op katholiek.nl


Er is een rijke schakering aan online kerkdiensten: ‘Zoals u ziet, ben ik vandaag de voorganger’

Van de een op de andere dag moesten vrijwel alle kerken dit voorjaar overschakelen op online kerkdiensten. Dat leidt tot een bonte verzameling aan digitale kerkdiensten die op internet te vinden zijn. Daarin vallen verschillende profielen te onderscheiden. Ook digitaal leiden vele wegen naar … Jeruzalem.

Nederlands Dagblad, 8 mei 2020 | Bekijk dit artikel op nd.nl


Meeste mensen volgen online dienst eigen gemeente

Verreweg het grootste deel van de kijkers van onlinekerkdiensten volgt die dienst bij de eigen gemeente, signaleert dr. Miranda Klaver. De meeste mensen kijken vrijwel de hele dienst. Thuis meezingen blijkt voor veel mensen echter een drempel.

Reformatorisch Dagblad, 8 mei 2020 | Bekijk dit artikel op rd.nl


Veel kerkgangers kijken online de héle kerkdienst

Verreweg de meeste kerkgangers volgen tijdens deze coronacrisis de online kerkdiensten van de eigen gemeente, vier op de vijf bekijken en luisteren de gehele dienst.

Nederlands Dagblad, 7 mei 2020 | Bekijk dit artikel op nd.nl


Kan de christelijke gemeenschap ook online bestaan?

Honderdduizenden gelovigen volgen nu hun kerkdienst of mis op afstand. Is dat erg? Kan de christelijke gemeenschap bestaan als gelovigen elkaar alleen online ontmoeten?

Trouw, 23 april 2020 | Bekijk dit artikel op trouw.nl


Zend de kerkdienst vanaf nu altijd uit

“Ik hoop dat we niet meer terug willen naar een kerk zonder online-uitzendingen.”
Een van de effecten van de coronacrisis is dat veel kerken hebben besloten over te gaan op online-uitzendingen van de kerkdiensten. Zonder al te veel vergaderen of voorbereiden. Daar was de tijd niet voor. Helemaal nieuw was het niet natuurlijk. Heel veel kerken zonden al uit, maar door de coronacrisis gingen opeens heel veel meer kerken snel overstag. Is dat vooruitgang?

Nederlands Dagblad, 15 april 2020 | Bekijk dit artikel op nd.nl


Wie zijn toch die extra online-kijkers van de kerkdienst?

Een aantal dominees ziet opvallend veel mensen meekijken bij de livestream van de kerkdienst. Dominee Folkert de Jong uit Aalten kijkt verbaasd naar het aantal kijkers van de livestream op zondagochtend. Op een normale zondag zitten er zo’n vierhonderd mensen in de kerkzaal. Als het druk is, zijn dat er een keer vijfhonderd. Nu trok de livestream ineens tussen de vijf- en zevenhonderd kijkers.

Nederlands Dagblad, 15 april 2020 | Bekijk dit artikel op nd.nl


Grote run op online kerkdiensten

Nederland kende zondag een grote run op online kerkdiensten. Zelfs de NOS berichtte er zondag over en verklaarde deze uit een algemene behoefte aan zingeving, aldus Klaas-Jan Wierenga, directeur van Kerkdienstgemist.nl.

Reformatorisch Dagblad, 23 maart 2020 | Bekijk dit artikel op rd.nl