Techniek

Online kerkdiensten: oplossingen voor een klein budget

Het aanleggen van een technische installatie vraagt om een investering. In goed materiaal en in een gespecialiseerd AV-partij. De kosten betalen zich op korte- en lange termijn uit. Op de korte termijn ben je geholpen met een goede installatie, zonder dat het je al teveel tijd en ergernis kost. Op de lange termijn betaald een dergelijke investering zich uit door de kwaliteit en houdbaarheid; goed materiaal gaat lang mee en is een investering voor de toekomst.

Klein budget? Er zijn mogelijkheden
Toch is er niet altijd ruimte voor een grotere investering. Er zijn dan een aantal goedkopere mogelijkheden. Deze kosten minder, maar vragen vaak wel meer tijd, doordat alles zelf aangelegd moet worden en er vaak veel online opgezocht moet worden over het aanschaffen en aan elkaar koppelen van alle apparatuur en software. Vind je dit leuk om te doen en heb je de tijd? Dan loont het om je erin te verdiepen.

Op deze website gaan wij uit van installaties die zijn aangelegd door professionele partijen als Schaapsound en Backstage AV. Toch leggen we je graag een aantal goedkopere mogelijkheden voor:

OBS als vervanger van een videomixer
Open Broadcaster Software (OBS) is gratis software, die het mogelijk maakt om video’s op te nemen en live naar internet te streamen. Deze software neemt als het ware de functie van een videomixer over. Interesse? Op obsproject.com download je de gratis software en alle details.

YouTube in plaats van KerkTV
KerkTV van bijvoorbeeld Kerkdienstgemist is helemaal gericht op het opnemen en live uitzenden van kerkdiensten. Maak je liever gebruik van een gratis variant dan kun je ook streamen naar YouTube. Dit kan eventueel in combinatie met OBS. Op creatoracademy.youtube.com/page/course/livestream?hl=nl vind je daar meer informatie over. Let op: het vertonen van YouTube video’s in een gestreamde dienst op YouTube gaat al snel tegen de auteursrechten van YouTube in. Er zijn kerken die hun stream daardoor ineens op zwart zagen gaan, tijdens een online kerkdienst.


Bijpassende artikelen