Uitzending

Online kerkdiensten: starten met uitzenden

Het is zo ver; zondagochtend, je zit klaar voor de eerste online uitzending. Waar begin je? Start stap voor stap in 4 overzichtelijke stappen:

1. Installatie in de kerk gereed maken
De eerste stap voor het starten van je online uitzending is in de kerk. Zorg ervoor dat je alle techniek opstart. Zorg dat de beamers, geluidsinstallatie, camera’s, videomixer en audio-/video-encoder aanstaan. Test de werking van de camera’s, microfoons etc.

2. Start de presentatie op
Maak je gebruik van een pakket als KerkBeamer? Start deze dan op en bekijk of de presentatie goed wordt weergegeven op de beamers en schermen. Kijk in de preview ook of de weergave op KerkTV goed gaat.

3. KerkTV uitzending starten
Als je de audio-/video-encoder goed hebt ingericht dan start deze automatisch op. De live weergave op KerkTV van bijvoorbeeld Kerkdienstgemist start dan ook automatisch. Als je de diensten bij Kerkdienstgemist ook al hebt ingepland, dan start ook de opname automatisch. Start de encoder niet automatisch of heb je de opname nog niet ingepland? Doe dit dan alsnog om het uitzenden te starten. Test het beeld ook op de website waar wordt uitgezonden. Bijvoorbeeld de eigen kerkwebsite, een pagina bij Kerkdienstgemist of op YouTube.

4. Presets doorlopen
Als je gebruik maakt van presets of de camera’s met de hand gaat bedienen. Zorg dan dat je alle presets even test en kijkt of de handmatige bediening goed werkt. Check ook de vooraf bedachte weergaven.

Als alles goed staat kun je beginnen met het doorlopen van de presentatie en het bedienen van de camera’s. Het kan natuurlijk zijn dat er in jouw kerk nog extra stappen zijn. Inventariseer wat er nodig is om te kunnen starten en maak eventueel een checklist, zodat je niks kunt vergeten.


Bijpassende artikelen