Algemeen

Stap voor stap: online kerkdiensten voorbereiden en uitzenden

Covid-19 heeft de kerkwereld flink veranderd. Veel kerken hebben in de afgelopen tijd online kerkdiensten georganiseerd en blijven dit ook doen. We mogen weer naar de kerk, maar de 1,5 meter regel blijft van kracht. Dit houdt in dat lang niet iedereen naar de kerk kan. Hierdoor blijven online uitzendingen een belangrijke rol spelen voor kerken. Dit vraagt om een stuk techniek en inrichting. Op de vele vragen die er zijn hopen we je op deze website zoveel mogelijk antwoorden te geven.

4 stappen
Om goede online uitzendingen te maken zijn een aantal stappen nodig. Sommige zijn eenmalig, andere komen elke dienst/uitzending terug.

  1. Techniek
  2. Communicatie
  3. Presentatie
  4. Uitzending

1. Techniek
Om te in de kerk beelden op te kunnen nemen en deze vervolgens in de kerk uit te zenden is een stukje techniek nodig. Je hebt uiteraard camera’s nodig, maar ook de juiste mixers, besturingselementen en een abonnement op KerkTV. In de eerste stap helpen we je om alle technische punten in te regelen. Deze artikelen helpen je daarbij:

2. Communicatie
Als de techniek is ingericht is het belangrijk om de communicatie richting kerkleden te verzorgen, je wilt immers dat zoveel mogelijk mensen diensten online kunnen volgen. Voor sommigen zal dat heel makkelijk zijn, anderen hebben hulp nodig. En hoe ga je om met bezoekers van buitenaf? In deze artikelen geven we je alle antwoorden:

3. Presentatie
In de kerk gebruik je een beamerpresentatie om liederen, bijbelteksten en andere onderdelen weer te geven. De beamerpresentatie speelt ook in online kerkdiensten een belangrijke rol. Je wilt immers dat kijkers naast live beelden ook de presentatie van de voorganger, liedteksten en YouTube video’s zien. In deze artikelen bespreken we alle mogelijkheden:

4. Uitzending
Zondag! De online kerkdienst gaat zo van start Hoe ga je goed van start en hoe bedien je de camera’s het beste, zodat het prettig is om naar te kijken?