Een fysieke kerkdienst opnemen en online uitzenden; daar is hardware, zoals een camera voor nodig, maar ook de juiste streamingsdienst is nodig voor een vlekkeloze uitzending. Hieronder leggen we de techniek uit.
Basisinstallatie
Om te begrijpen hoe het online uitzenden gaat is het van belang het grotere plaatje helder te hebben: de technische installatie die ervoor zorgt dat alles aan elkaar gekoppeld is en dat beelden vanaf de camera’s uitgezonden kunnen worden. Hieronder hebben we de ideale technische installatie schematisch weergegeven.
De videomixer in het midden vormt het hart van de techniek. Deze switch zorgt ervoor dat de verschillende beelden op diverse uitgangen kunnen worden uitgezonden.
De apparaten aan de linkerkant van het schema noemen we de bronnen of ingangen. Dit zijn bijvoorbeeld de presentatie-computer en één of meerdere camera’s, deze worden aangesloten op de videomixer.
Aan de andere kant van de videomixer vind je de uitgangen. Dit zijn de punten waarop je de beelden van de verschillende ingangen wilt weergeven. Dit is bijvoorbeeld de beamer, maar ook je online uitzending, via bijvoorbeeld KerkTV.
Video-/audio-encoder
De videomixer kan geen rechtstreeks signaal sturen naar KerkTV, maar zendt het signaal naar een video-/audio-encoder. Deze encoder dient aangesloten te zijn op internet en stel je eenmalig in, zodat de encoder weet waar het signaal naartoe gestuurd moet worden. Daarna worden je uitzendingen weergeven op het ingegeven streamingplatform.
Online uitzenden
Zodra de camera’s draaien en je via de presentatie-computer een presentatie op de beamer hebt staan, worden alle beelden naar de videomixer gestuurd en van hieruit naar het online kanaal waarop de online uitzending te zien is. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is wisselen tussen de verschillende bronnen. Dit doe je via de videomixer of voor aansturing geschikte software.
In de videomixer of software vind je verschillende presets om beelden bijvoorbeeld picture-in-picture weer te geven of beelden over elkaar heen te leggen.
Benodigdheden
Wat je allemaal nodig hebt om een technische installatie aan te leggen hangt af van hoe uitgebreid je de installatie wilt opzetten. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende benodigdheden:
- Eén of meerdere camera’s
- Presentatie-computer
- Videomixer
- Video-/audio-encoder
- Eventueel software voor de bediening
- Verschillende SDI- of HDMI-kabels
Een goede technische installatie aanleggen kan ingewikkeld zijn. Je dient met veel zaken rekening te houden. Er zijn verschillende gespecialiseerde partijen die precies weten hoe ze een technische installatie moeten aanleggen. Informeer bijvoorbeeld eens bij Schaapsound of Backstage AV.
Bijpassende artikelen