Techniek

Wat zijn de verschillen in camera’s en hoeveel heb je er nodig?

Camera’s leggen je fysieke kerkdienst vast, waarna de beelden ervan worden online uitgezonden. Zo kunnen kerkbezoekers live meekijken in de kerk.

Soorten camera’s
Er zijn verschillende soorten camera’s, van verschillende merken, die geschikt zijn om in de kerk te gebruiken. Belangrijk is dat ze compact en onopvallend zijn en over een goede kwaliteit beschikken. Niets is vervelender dan naar een kerkdienst kijken in blokkerige beelden.

Ben je op zoek naar een goede camera? Houd dan rekening met deze verschillen:

  • Kwaliteit (full-hd of 4K)
  • Bestuurbaar of niet bestuurbaar
  • Zoom-mogelijkheden

De verschillen bepalen de investering. Hoewel de technische aspecten belangrijk zijn spelen ook het design en de kleur van de camera mee. Een camera past bij voorkeur goed in het interieur van de kerk. Laat je adviseren door een gespecialiseerde partij, die goed kan inschatten welke camera het beste past in jouw kerk.

Bestuurbaarheid
Er zijn camera’s die je kunt bewegen (ook wel PTZ-camera’s genoemd), zodat je meerdere hoeken kunt filmen, en er zijn camera’s die één stilstaand beeld hebben. Hierin zit een prijsverschil, maar ervaringen leren dat een bestuurbare camera de voorkeur heeft. Het komt weinig voor dat je constant één beeld wilt hebben. Dit is ook voor een online bezoeker niet fijn om naar te kijken. Met een bestuurbare camera kun je meerdere hoeken van te voren instellen, zodat je eenvoudig kunt switchten, bijvoorbeeld tussen de weergave tijdens het zingen en een muzikaal stuk van de band.

Eén of meerdere camera’s gebruiken?
Is het handig om één of meerdere camera’s te gebruiken? Voor mooie en soepele uitzendingen is het handig om meer dan één camera te gebruiken. Met één bestuurbare camera kun je weliswaar verschillende hoeken vastleggen, maar alles wat je doet is direct online zichtbaar. Als je een tweede camera gebruikt kun je ondertussen op de andere camera van beeld wisselen. Meer dan drie camera’s zie je eigenlijk alleen in grotere kerken. Met twee of drie camera’s zit je goed. De besturing blijft dan ook goed te doen voor één persoon.


Bijpassende artikelen